Payment provider onderzoek

groei_e-commerce_en_m-commerceDoor de enorme groei in de e-commerce markt is het voor ons belangrijk om veel onderzoek te verrichten naar deze materie. Een belangrijk onderdeel van het het online zakendoen is de manier waarop de eindgebruiker kan afrekenen wat hij/zij wil bestellen. Onze klanten waren dus op zoek naar de beste oplossing voor hun webshop. Over het algemeen komt men allereerst met de vraag hoe zij iDeal kunnen implementeren in hun webwinkel. iDeal is - zeker voor de Nederlandse markt - een betaalmethode die het succes van een webshop kan bepalen. Zeker voor beginnende webwinkeliers is dit vrijwel altijd een vereiste.

We hebben een onderzoek verricht naar de mogelijkheden die bestaan voor webwinkeliers wat betreft iDeal implementatie. We zijn echter nog verder gegaan in dit onderzoek door direct rekening te houden met het feit dat kleine jongens ook groot kunnen worden. In dat geval kan het ook belangrijk zijn om meer dan een betaalmethode aan te bieden aan de eindgebruiker.

iDeal rechtstreeks bij uw bank

idealEr zijn verschillende banken in Nederland die faciliteiten aanbieden aan hun klanten om iDeal betalingen te accepteren via hun website. Er bestaan API's waarmee ontwikkelaars software kunnen ontwikkelen om deze betaalmethode te implementeren in een website of webwinkel. De winkelier dient hiervoor een abonnement af te nemen bij zijn/haar eigen bank. Hiervoor moet een maandelijks bedrag worden betaald en tevens een bedrag per transactie. Een mooi overzicht hiervan vindt u hier. Een groot voordeel van rechtstreeks zaken doen met een bank is dat de betalingen direct worden gestort op de rekening van de ondernemer.

Wanneer de webwinkelier zelf niet in staat is om een uitbreiding voor zijn/haar website te ontwikkelen dan zijn er allerlei kant en klare oplossingen op de markt. Sommige daarvan zijn gratis en andere zijn commercieel. Het is afhankelijk van wat voor systeem u gebruikt voor uw webshop welke uitbreiding u nodig heeft. De mensen van PHP-Solution uit Meppel hebben een website (http://www.ideal-checkout.nl/) waar u in ieder geval een aantal gratis opties kunt vinden.

Andere betaalmethodes

Wanneer een webwinkelier niet alleen maar iDeal (en contact bij levering) wil aanbieden als betaalmethodes, dan moeten we kijken welke betaalmethodes allemaal interessant kunnen zijn voor het marktsegment waarin de webshop zich bevindt. Wanneer men bijvoorbeeld veel klanten uit België heeft dan is het raadzaam om bankcontact aan te bieden terwijl een consument uit Duitsland weer liever Directbanking gebruikt. Wanneer de winkel veel duurdere producten aanbiedt of bijvoorbeeld de Amerikaanse markt wil veroveren dan luidt het advies juist om creditcards te ondersteunen. Ook Paypal is een betaalsysteem dat wereldwijd veel wordt gebruikt. Als men juist producten aanbiedt die erg laag geprijsd zijn kan het interessant zijn om betalingen te accepteren die via een telefoon worden afgehandeld (pay per phone of pay per sms). Alle mogelijke betaalmethodes hebben hun eigen aanbieders en mogelijkheden om de betaalmethode te implementeren in een e-commerce oplossing.

Payment providers

safeEen andere optie is om gebruik te maken van een payment provider. Dit zijn bedrijven die allerlei vormen van betalingen voor u kunnen afhandelen. Zij worden over het algemeen gecontroleerd door de overheid en moeten bijvoorbeeld gebruik maken van tussenrekeningen om ervoor te zorgen dat de webwinkelier altijd zijn/haar geld kan ontvangen (ook al mocht er wat met het bedrijf van de payment provider gebeuren). Een groot voordeel van het gebruik van een payment provider is dat zij vaak meer dan één betaalmethode kunnen aanbieden en dat de tarieven over het algemeen veel interessanter zijn. Een payment provider doet namelijk dusdanig veel transacties bij een bank of creditcardmaatschappij dat zijn gunstigere tarieven kunnen afdwingen.

Deze bedrijven zijn natuurlijk wel commercieel dus ook zij willen graag een stukje van de taart. Dit doen ze door allereerst een winst te pakken op elke transactie. Hiervan heeft de webwinkelier echter geen last omdat er genoeg marge zit tussen de tarieven die de payment provider zelf moet betalen en wat zij in rekening brengen. Sommige van de payment providers vragen ook een abonnementsgeld en/of ze hanteren een wachttijd tussen de transactie in de webshop en de uiteindelijke betaling naar de webwinkelier. Soms wordt er ook een tarief gehanteerd voor iedere uitbetaling of er wordt pas uitbetaald wanneer er voor een bepaald bedrag aan transacties is verricht. De meeste payment providers bieden ook modules aan voor de meest voorkomende e-commerce oplossingen. Ook hier geldt weer dat dit in sommige gevallen gratis wordt aangeboden en in andere gevallen moet men hiervoor een vergoeding betalen.

Vergelijkingsonderzoek

Als dienstverlening naar onze klanten hebben we de mogelijkheden van allerlei payment providers naast elkaar gelegd om zo een goed advies uit te kunnen brengen welke oplossing het meest geschikt is voor de desbetreffende klant. Omdat onze klanten voornamelijk gebruik maken van een Joomla-Virtuemart combinatie als e-commerce oplossing hebben we als eerste uitgangspunt genomen dat hiervoor een module beschikbaar moet zijn. Verder hebben we gekeken naar de verschillende betaalmethodes die worden aangeboden en naar de diverse tarieven. Ook hebben we in ons onderzoek rekening gehouden met uitbetalingsperiodes en minimale bedragen die hier soms mee gemoeid zijn.

Het overzicht biedt een beeld van datgene dat wij onderzocht hebben. We moeten er echter wel op wijzen dat door de concurrerende markt de gegevens inmiddels achterhaald kunnen zijn. Ook zijn er natuurlijk nog veel meer payment providers. Wanneer u beschikt over gegevens die we nog kunnen opnemen in dit overzicht dan kunt u deze natuurlijk altijd naar ons toesturen.

Conclusie

SisowOnze conclusie is dat er natuurlijk voor iedere situatie moet worden gekeken welke oplossing het beste past bij de desbetreffende situatie. We willen echter wel een advies uitbrengen als conclusie van ons onderzoek. Een startende webwinkelier heeft nog niet in kaart hoeveel transacties er überhaupt op zijn/haar webwinkel zullen plaatsvinden. Het is dus belangrijk om een partner te kiezen voor het betalingsverkeer die een geschikte oplossing biedt voor voor een kleine ondernemer maar ook mee kan groeien wanneer de webshop dat zal gaan eisen. Gebaseerd dit feit en de eerder beschreven criteria gaat ons voorkeur uit naar Sisow.nl. Zij bieden een pakket aan betaalmethodes aan die afgestemd kan worden op de wens van de webwinkelier. Zo hebben ze voor de starter een pakket dat geen abonnementskosten met zich mee brengt en een minimaal bedrag voor de aanmelding. De kosten per transactie zijn relatief laag en ook de uitbetalingsperiodes zijn acceptabel. Ze gaan echter de grote jongens ook niet uit weg en bieden hiervoor scherpere tarieven per transactie aan. In dat geval worden er wel abonnementskosten in rekening gebracht. Zij bieden daarnaast een zeer goed service en tevens een applicatie waarmee de winkelier zijn betalingsverkeer kan monitoren. Daarbovenop een gratis module voor allerlei e-commerce systemen (waaronder natuurlijk ook Virtuemart). Kortom zij bieden alles wat een webwinkelier nodig heeft en voor een redelijk tarief.

Aanvulling 2018

mollie 2017 logo png transparent 600x174Ook afgelopen jaar hebben wij de markt van de payment provider onder de loep genomen. Naast de eerder genoemde Sisow moeten wij ook wel vermelding maken van Mollie. Zij bieden een nog veel uitgebreider pakket aan en doen ook zaken met veel externe partijen zoals b.v. online boekhoud pakketten en hosting registratiesystemen. De API voor ontwikkelaars die zij aanbieden is ook de meest gebruiksvriendelijke die we zijn tegengekomen tijdens ons onderzoek.

Aanvulling 2020

Ook dit jaar hebben we ons onderzoek naar payment providers weer eens uitgevoerd en moeten we toch echt wederom concluderen dat de dienstverlening van Mollie ruimschoots uitsteekt boven de andere. Voldoende mogelijkheden en betaalmiddelen tegen schappelijke tarieven. De betalingen lopen gestroomlijnd en het dashboard biedt een zeer gedetailleerd overzicht. Omdat ze een API hebben die zeer gebruiksvriendelijk is vinden ontwikkelaars Mollie ook een interessante partij. Dat zorgt er voor dat er ook voldoende plug-ins en extensies worden gemaakt voor allerlei software. Kortom: onze conclusie voor 2020 Mollie.

Aanvulling 2023

We zien maar weining nieuwe partijen op de markt verschijnen van de paymentproviders. Sterker nog er vinden best wel wat samensmeltingen plaats waarbij partijen hun krachten bundelen. Zo is bijvoorbeeld de eerder genoemde Sisow opgegaan in het grotere Buckaroo. Een partij die heel veel te bieden heeft tegen gunstige tarieven. Maar ook dit jaar konden zij niet opboxen tegen Mollie. Mollie gaat namelijk net een tandje verder qua service en support. Iets waar je van hoopt er geen gebruik van te moeten maken, maar wanneer je dat wel doet, dan wil je graag dat je zo snel en vriendelijk als mogelijk wordt geholpen. 
Conclusie voor 2023 dus wederom Mollie.

Voor onze klanten die gebruik willen gaan maken van Mollie vragen wij om voor het inschrijven gebruik te maken van deze link: https://www.mollie.com/dashboard/signup/510367?lang=nl. Zodoende kunnen we u ook beter helpen met het instellen van uw webshop of app.

* De resultaten van het onderzoek zijn een momentopname en zullen dus hoogstwaarschijnlijk afwijken van de huidige situatie. (Deze gegevens stammen uit 2018). Scorpion Computers & Software geen geen aandelen of andere belangen bij een of meerdere van de onderzochte partijen.